Екстраинтестиналне манифестације на оку код пацијената са инфламацијским болестима црева - Zivic, Jelena Z; Zdravković, Nataša (Medicinski časopis, 2017)
Екстраинтестиналне манифестације Кронове болести и улцерозног колитиса уочене су код скоро половине оболелих. Треба их разликовати од секундарних обољења и компликација. Најчешће захваћени органи су зглобови, кожа, очи, ређе јетра, жучни путеви, урогенитални и хематопоезни систем. Манифестације на оку су, иако ретке, значајан вид морбидитета, са могућим слепилом као исходом. Преваленција је већа код жена и уколико су болести црева дијагностиковане у ранијој животној доби, а мања је код деце. Узимајући у обзир велики утицај на квалитет живота, неретко и више од гастроинтестиналних симптома, циљ рада је да укаже на учесталост и важност препознавања, и размотри клинички и дијагностички приступ појединим офталмолошким ентитетима. Симптоматологија промена на оку, најчешће иритиса, еписклеритиса и склеритиса, је неспецифична, тиме и клиничка евалуација потенцијално потцењена како из угла пацијента, тако и из угла лекара. Офталмолошки преглед би требало да буде учесталија процедура и саставни део неге пацијената са инфламацијским болестима црева. Неопходно је бити добро упознат са могућим симптомима на оку, јер у појединим случајевима претходе инфламацијским болестима црева. Лечење и адекватна контрола основне системске болести у највећој мери доприносе контроли болести ока. Кључне речи: инфламацијске болести црева, екстраинтестиналне манифестације, увеитис, склеритис.