ŽIVOT I DELO DAME CICELY SAUNDERS – POLA VEKA OD OSNIVANJA PRVOG MODERNOG HOSPISA - Aranđelović, Branimirka M (Medicinski časopis, 2017)
Dame Cicely Saunders medicinska sestra, socijalni radnik i lekar, rođena je 1918. godine u Barnetu, Engleska. Tokom svog predanog rada bila je uključena u zbrinjavanje bolesnika u terminalnoj fazi neizlečive bolesti. Uvidela je koliko je loše zbrinjavanje obolelih, i ukazala na činjenicu koliko se malo pažnje obraća na njihove različite potrebe. Na osnovu sagledavanja potreba bolesnika, dobila je ideje pomoću kojih je u svetskim razmerama promenila tradicionalne medicinske i socijalne stavove o zbrinjavanju i nezi umirućih bolesnika. Osnovala je prvi moderan hospis, St Christopher’s u Velikoj Britaniji, koji se osim kliničke nege bavio edukacijom i istraživanjem. Razvila je koncept „ukupnog bola“, i na ovaj način promenila život teško obolelih. Cicely Saunders dala je veliki doprinos razvoju savremenog hospisa i palijativnog zbrinjavanja te je proglašena pionirom modernog hospis pokreta. Preminula je 2005. godine u St Christopher’s hospisu u Londonu.