ZNAČAJ TRANZITORNIH OTOAKUSTIČKIH EMISIJA I AUDITIVNIH EVOCIRANIH POTENCIJALA MOŽDANOG STABLA U RANOJ DIJAGNOSTICI NEONATALNOG OŠTEĆENJA SLUHA - Vranješ, Dalibor; Spremo, Slobodan; Travar, Dmitar; Aleksić, Aleksandra; Novaković, Zorica; Stevandić, Nenad; Stupar, Zdenko; Udovčić, Biljana (Medicinski časopis, 2012)
Učestalost teškog senzorineuralnog oštećenja sluha u dječijem uzrastu iznosi 1-3 na 1000 živorođenih.Prisustvo jednog ili više faktora rizika potencira veću učestalost.Otoakustičke emisije su obavezan segment neonatalnog skrininga sluha.Automatski auditivni evocirani potencijali moždanog stabla čine dodatnu skrining proceduru kod djece sa faktorima rizika i u slučaju retestiranja.U periodu od 01.04.2004.god. do 31.12.2008. god. u UKC Banja Luka je testirano ukupno 14023 novorođenčadi. Jedan ili više faktora rizika je bio prisutan u 814 (5,8%) slučaja.Nakon kompletno sprovedenog skrining protokola od 49 djeteta, 23 (33%) se odazvalo na auditivne evocirane potencijale moždanog stable i frekventno specifične stimulacije u opštoj anesteziji.Od 13 djece s verifikovanim obostranim teškim senzorineuralnim oštećenjem sluha, kod 10 (77%) je bio prisutan jedan ili više faktora rizika.Šest pacijenta je uključeno u program kohlearne implantacije.Neonatalni skrining sluha predstavlja temelj rane dijagnostike auditivne funkcije.Multidiciplinarna saradnja s pedijatrima, edukacija medicinskog kadra, saradnja i informisanost roditelja, značajno unapređuju program neonatalnog skrininga sluha.Rana dijagnostika oštećenja sluha direktno uslovljava pravopočetak habilitacije, pravovremenu kohlearnu implantaciju, kao i adekvatan razvoj govora, ličnosti i socijalne integracije djeteta. Ključne riječi: neonatalni skrining sluha, oštećene sluha, faktori rizika, TEOAE