Posologija homeopatskog leka - Milovanovic, Olivera Zoran (Medicinski časopis, 2012)
Osnovni princip homeopatije je individualizovana terapija, što se ogleda i u posologiji leka, koja zavisi od stanja pacijenta. Hanemanovo delo „Organon“ sadrži važna uputstva za ispravni homeopatski tretman, a izašlo je u šest izdanja. Homeopatski lek se priprema najčešće u dve skale – decimilna i centizimalna (odnos 1:10 i 1:100), ali se lekovi prave i u M i LM skali (1:1000 i 1 : 50 000). Homeopatsko pogoršanje nije obavezna potvrda delovanja leka. Evolucija zaključaka o posologiji homeopatskog leka imala je značajan prelomni momenat: u četvrtom izdanju „Organona“ Haneman je rekao da lek treba davati u obliku nekoliko granula, dok je u petom izdanju glavna izmena u posologiji davanje leka u obliku vodenog rastvora. U šestom izdanju „Organona“ je to potvrđeno uz nove preporuke o upotrebi LM potencija. Za pravilno doziranje homeopatskog leka potrebno je detaljno poznavati osnovne principe klasične homeopatije, što podrazumeva i eventualne korekcije u već ustanovljenoj praksu, a na korist pacijenata.