POSTAPOPLEKTIČNA REORGANIZACIJA MOTORNE KORE - DRAČA, SANJA; DRAČA, SANJA (Medicinski časopis, 2012)
Neurofunkcionalna adaptacija posle akutnog moždanog udara označava širok spektar neurotransmiterski uslovljenih dešavanja i morfoloških promena koje nisu statički, već vremenski promenljiv proces. U cilju razjašnjenja različitosti funkcionalnog oporavka pacijenata sa specifičnom lokalizacijom cerebralne lezije savremena literatura razmatra specifičnosti reorganizacije korteksa i kontrole pokreta posle oštećenja kortikalnih i subkortikalnih struktura uključenih u motorni sistem, kao i mehanizme funkcionalne asimetrije hemisfera i transkalozalne inhibicije. Postapoplektična reorganizacija korteksa je prisutna oko mesta samog oštećenja, u drugim delovima iste hemisfere, kao i u suprotnoj hemisferi. Prema literaturnim podacima, do najboljeg funkcionalnog oporavka dolazi ukoliko postoji restitucija i vraćanje aktivnosti u zone fiziološke motorne mreže, tj. u koru blizu samog mesta ishemičnog oštećenja, dok preusmeravanje aktivnosti prema primarnom motornom polju neoštećene hemisfere ukazuje na manje efikasnu reorganizaciju kore, odnosno na daleko lošiju «adaptaciju» plasticiteta.