EKSTREMNA PROPAGACIJA GERMINOMA PINEALNE REGIJE U ČETVRTU MOŽDANU KOMORU - Kovacevic, Vojin Stevo (Medicinski časopis, 2012)
Najčešći tumori pinealne regije su germinomi i čine dve trećine svih germinativnih intrakranijalnih tumora. Incidenca tumora pinealne regije je najveća između dvadesete i tridesete godine života. Klinička prezentacija tumora pinealne regije odgovara simptomima i znacima povišenog intrakranijalnog pritiska uz tipične manifestacije pinealnih tumora. U našem radu je prikazan pacijent muškog pola, starosti 20 godina, koji je hospitalizovan zbog vrtoglavice, upornog povraćanja, nestabilnosti pri hodu, zbunjenosti i oslabljenog sluha. Neuroradiološkim metodama je dijagnostikovan intrakranijalni ekspanzivni process lokalizovan u IV, III moždanoj komori i u regionu pinealne žlezde, uz radiološke znake akutizacije unutrašnjeg hidrocefalusa. Nakon drenažne operacije ugradnje ventrikuloperitonealnog šanta, sprovedena je i reduktivna operacija tumora. Patohistološki nalaz je ukazao da se radi o germinomu. U postoperativnom toku je sprovedena i zračna terapija. Kontrolni snimci ne ukazuju na postojanje resta, niti recidiva tumora. Tumor prikazan u ovom radu je dugo vremena bio klinički nem, što i jeste specifičnost ovog slučaja. Ishod lečenja germinoma operativnim putem, kojem slede zračna i hemioterapija, je vrlo dobar, naročito ako je tumor dijagnostikovan u ranoj fazi, što potvrđuje i ovde prikazan slučaj. Ključne reči: germinom, pinealna regija, četvrta moždana komora