Prevencija akutnog oštećenja bubrega u jedinicama intenzivne nege - Lukić, Srđan (Medicinski časopis, 2012)
Akutno oštećenje bubrega se javlja veoma učestalo kod pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja i sa sobom nosi visok mortalitet. Cilj rada je da sumira preventivne mere koje je moguće primeniti kod pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja kako bi se smanjila incidenca javljanja akutnog oštećenja bubrega a samim tim smanjio i mortalitet. Rad na prevenciji počinje već pri prijemu u jedinicu intenzivnog lečenja utvrđivanjem faktora rizika za razvoj akutnog oštećenja bubrega nakon čega se prate centralni venski pritisak, srednji arterijski pritisak, diureza i saturacija centralne venske krvi kiseonikom i koriguju nefarmakološkim i farmakološkim merama uz izbegavanje ili redukciju nefrotoksičnih agenasa. Ključne reči: bubreg, akutno oštećenje, jedinica intenzivnog lečenja, prevencija.