Vidna oštrina i depresivni simptomi pre i posle prve operacije katarakte kod starijih pacijenata - Radotić, Filip M; Đonović, Nela; Šarenac-Vulović, Tatjana; Srećković, Sunčica; Petrović-Janićijević, Mirjana; Živković, Maja (Medicinski časopis, 2017)
Cilj: Cilj istraživanja je da detrminiše potencijalni uticaj vidne oštrine na pojavu depresivnih simptoma kod starijih pacijenata pre i posle prve operacije katarakte metodom fakoemulzifikacije. Metode: Studija je trajala od maja 2015. god. do maja 2016. god. Studija je sprovedena na očnoj klinici, Kliničkog centra "Kragujevac". Uzorak: Ukupan broj pacijenata bio je 435, od tog broja 234 su muškarci a 201 žene. Procedure: Participanti studije popunjavali su GDS-15 upitnik. GDS-15 upitnik popunjavan je dve nedelje i četiri nedelje posle prve operacije katarakte. Rezultati: Statistička analiza pokazala je da postoji signifikantna razlika između nivoa vidne oštrine pre i posle operacije katarakte (p<0.001). Rezultati GDS-15 skale pre i posle operacije katarakte ukazuju na signifikantnu značajnost (p<0.003). Dalje testiranje GDS-15 skale izvšeno je poređenjem različitih grupa depresivnih simptoma pre i posle operacije katrakte i to: bez simptoma depresije (p<0.003), blagi simptomi (p<0.002), umerena simptomi (p<0.001) i ozbiljni simptomi depresije (p<0.004). Izvršena je i analiza uticaja vidne oštrine neoperisanog oka. Neoperisano oko zauzima značajnu ulogu kod pojave depresivnih simptoma pre (p<0.002) i nakon (p<0.001) operacije katarakte. Zaključak: Studija je ustanovila signifikantnu povezanost izmeču gubitka vidne oštrine i pojave depresivnih simptoma pre i posle prve operacije katarakte kod starijih pacijenata. Vidna oštrina može predstavljati značajan faktor u redukovanju pojave depresivnih simptoma kod pacijenata operisanih od katarakte