POTROŠNJA NESTEROIDNIH ANTIINFLAMATORNIH LEKOVA NA ODELJENJU OPŠTE I ENDOKRINE HIRURGIJE KLINIČKOG CENTRA U KRAGUJEVCU - Stefanovic, Srdjan; Novokmet, Slobodan S; Milivojevic, Nebojsa; Jankovic, Slobodan M (Medicinski časopis, 2012)
Cilj rada je da se utvrdi i analizira trend potrošnje NSAIL na Odeljenju opšte i endokrine hirurgije Kliničkog centra "Kragujevac" u periodu 2005-2009. godina. Sprovedena je klasična studija utvrđivanja i praćenja potrošnje lekove u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi prema međunarodno usvojenoj metodologiji Svetske zdravstvene organizacije zasnovanoj na izražavanju obima potrošnje brojem utrošenih definisanih dnevnih doza (DDD) korišćenih lekova na hiljadu bolesničkih dana. Rezultati ove studije ukazali su na relativno visok obim upotrebe NSAIL na jednom hirurškom odeljenju ustanove u kojoj se obavlja zdravstvena delatnost na sekundarnom i tercijernom nivou, uzevši u obzir da su na osnovu potrošnje, u svakom posmatranom tromesečnom periodu ovi lekovi svrstavani u grupu sa 90-procentnim udelom u ukupnoj potrošnji. Zabeleženi porast upotrebe NSAIL u periodu praćenja uklapa se globalni trend porasta potrošnje ovih lekova u današnje vreme , uz napomenu da su studije o bolničkoj potrošnji NSAIL i kod nas neophodne radi povećanja kliničke bezbednosti i kvaliteta upotrebe.