СВЕСТ И СТАВОВИ ФАРМАЦЕУТА ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ У ВЕЗИ СА ЕФИКАСНОШЋУ И ЗНАЧАЈЕМ ПРИМЕНЕ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА У МЕДИЦИНСКЕ СВРХЕ - Квалитативна проспективна студија - Nikolic Turnic, Tamara; Аксентијевић, Марија; Микерова, Мариа; Решетников, Владимир (Medicinski časopis, 2026)
Увод: Последњих година, интересовање за прикупљање и чување матичних ћелија из крви пупчане врпце значајно је порасло, због њиховог терапеутског потенцијала у низу медицинских стања. Као здравствени радници, фармацеути у примарној здравственој заштите често су прва линија здравствених радника који учествују у саветовању пацијента о различитим медицинским питањима. Сходно томе, неопходно је да поседују свеобухватно знање, укључујући темељно разумевање примене матичних ћелија, и да се ангажују у континуираном стручном усавршавању. Циљ: Ова студија је имала за циљ да процени свест, ставове и мишљења лиценцираних фармацеута који раде у примарној здравственој заштити у вези са медицинском употребом матичних ћелија. Методологија: Спроведена је студија пресека коришћењем анонимних упитника на кохорти фармацеута у установама примарне здравствене заштите у региону Централне Србије. Подаци су прикупљени од 1. јула до 1. августа 2022. године и анализирани коришћењем IBM SPSS Statistics и MS Excel. Критеријуми за укључивање обухватили су тренутно запослење као фармацеута у примарној здравственој заштити у Србији и добровољни информисани пристанак за учешће у студији. Резултати: Учествовало је укупно 248 фармацеута, у већем проценту женског пола и запослених у приватним здравственим установама. Анализа је открила статистички значајне разлике у свести, ставовима или мишљењима између фармацеута који раде у јавном и приватном сектору, осим значајне разлике у вези са знањем о постојању регистра донора матичних ћелија (p<0.05). Закључак: Резултати указују на то да фармацеути и у јавном и у приватном сектору примарне здравствене заштите поседују различите нивое знања и деле сличне ставове према примени матичних ћелија, при чему је свест истакнута код фармацеута запослених у приватном сектору. Студија истиче кључни значај континуираног образовања и обуке фармацеута у области регенеративне медицине која се развија. Кључне речи: матичне ћелије, регенеративна медицина, фармацеути, ставови, примарна здравствена заштита