СУДСКОМЕДИЦИНСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА - СТУДИЈА СЕКУЛАРНОГ ТРЕНДА - Petrović, Ivan; Barać, Stevan; Mihajlovic, Filip; Bošnjaković, Ksenija (Medicinski časopis, 2025)
Циљ: Циљ рада је утврђивање судскомедицинских карактеристика саобраћајних незгода на територији Рашког управног округа за период од 2009. године до 2024. године. Материјал и методологија: Опсервациона, епидемиолошка студија пресека, у којој је извршена ретроспективна анализа карактеристика саобраћајних незгода у Рашком управном округу Републике Србије у протеклих шеснаест година. Резултати: Укупан број саобраћајних незгода у посматраном периоду износио је 18092. Истраживањем су обрађени подаци 2129 учесника саобраћајних незгода, који су имали позитивну алкохолемију. Највећи број саобраћајних незгода десио се у граду Краљеву, ван насељеног места. Учесници су у највећем проценту били возачи моторних возила (88.54% ), мушког пола (93.2%), просечне старости око 40 година. У настанку саобраћајних незгода уочена је сезонска повезаност (август, септембар), као и чешћа заступљеност у данима викенда. Код учесника који су били у стадијуму тешког пијанства чешће је настала тешка телесна повреда, док је код учесника који су били у стању припитости и лаког пијанства чешће настала лака телесна повреда. Закључак: Саобраћајне незгоде у Рашком управном округу резултат су комбинације више фактора међу којима се издвајају вожња под дејством алкохола, саобраћајна инфраструктура, велика густина насељености у појединим градовима и специфичне карактеристике Ибарске магистрале.