АКУТНИ ХОЛЕЦИСТИТИС УЗРОКОВАН ГРАНУЛОМАТОЗОМ СА ПОЛИАНГИТИСОМ - ПРИКАЗ РЕТКОГ СЛУЧАЈА - Petković, Vanja; Golubović, Sonja; Ilić, Tatjana; Jelčić, Sandra; Ostojić, Zorana; Knežević, Violeta (Medicinski časopis, 2025)
Najčešće zahvaćeni organi kod Granulomatoze sa poliangitisom (GPA) su bubrezi i pluća, dok su drugi organi ređe zahvaćeni [1,2,3]. Ovde ćemo prezentovati vaskulitisne promene na žučnoj kesi kao inicijalnu prezentaciju GPA. Žena starosti 65 godina primljena je u bolnicu sa tegobama u vidu temperature i generalizovane slabosti. Po prijemu se fizikalnim pregledom uočava da je bolesnica dehidrirana, hipotenzivna i tahikardna. Pregledom abdomena se ne palpiraju rezistencije u abdomenu, a Marfijev znak je negativan. U inicijalnoj laboratoriji se uočava normocitna anemija i povišeni markeri inflamacije, a u urinu proteini i eritrociti. Urinokultura i hemokultura su bile negativna, a nije bilo znakova ni inflamacije na rendgenu grudnog koša. S obzirom na perzistiranje temperature i povišenih markera inflamacije uprkos antibiotskoj terapiji načinjena je kompjuterska tomografija (CT). Na CT-u je opisan kalkulozni holecistitis te je načinjena laparoskopska holecistektomija i materijal je poslat na histološku analizu. Histološkom analizom je opisan vaskulitis malih krvnih sudova žučne kese. U laboratorijskim ispitivanjima se uočavaju pozitivna antineutrofilna citoplazmatska antitela na proteinazu 3 (PR3-ANCA) i pogoršanje bubrežne funkcije. Na osnovu prethodnih nalaza postavljena dijagnoza GPA i započeto je lečenje kortikosteroidima i ciklofosfamidom. Nakon terapije opšte stanje bolesnice se popravlja, vrednosti kreatinina i C-reaktivnog proteina padaju, a dolazi i do porasta vrednosti hemoglobina. Ovaj prikaz slučaja naglašava važnost razmatranja vaskulitisa kod bolesnika sa peristirajućom temperaturom i sistemskim simptomima, a kod kojih su drugi uzročnici isključeni.