Kavasaki sindrom - iskustvo jednog centra - Jovanović, Nikola; Lazarević, Dragana; Vasić, Karin; Stamenković, Hristina (Medicinski časopis, 2025)
ApstraktCilj: Uporediti kliničke simptome, lečenje i ishod kod pacijenata sa tipičnim i atipičnim oblicima Kavasakijeve bolesti u našoj ustanovi.Metode: Retrospektivna opservaciona studija obuhvatila je medicinsku dokumentaciju pacijenata sa Klinike za pedijatriju Univerzitetskog Kliničkog Centra Niš. Ukupno je odabrano 17 pacijenata sa dijagnozom Kavasakijeve bolesti. Statistička analiza je sprovedena korišćenjem programskog jezika R za statističku obradu podataka.Rezultati: Pacijenti su stratifikovani prema opštim karakteristikama (uzrast, pol i dužina hospitalizacije). Laboratorijski rezultati i sezonska distribucija prikazani su u vidu grafika. Na prijemu su naši pacijenti imali visoku temperaturu (>38,5 °C). Jedan slučaj atipične Kavasakijeve bolesti bio je pozitivan na Chlamydia pneumoniae. Od 17 pacijenata, 6 (35%) je imalo neke ehokardiografske karakteristike srčane disfunkcije. Lečenje se sastojalo od primene imunoglobulina i aspirina. Većina dece je pokazala značajno kliničko poboljšanje nakon jedne doze imunoglobulina. U dva slučaja (12%) dodati su kortikosteroidi zbog produžene febrilnosti, nakon čega je zabeležen dobar klinički odgovor. U jednom slučaju atipične Kavasakijeve bolesti, samo je aspirin primenjen zbog kasnog upućivanja.Zaključak: Pacijenti u našoj ustanovi imali su dobru kratkoročnu i srednjoročnu prognozu bez značajnih komplikacija. Neophodno je unaprediti vezu i komunikaciju između nivoa zdravstvene zaštite. Primećeni su relativno duži boravak u bolnici i kašnjenje u postavljanju dijagnoze Kavasakijeve bolesti kod atipičnih pacijenata. Da bi se obezbedilo bolje upravljanje, nega i uvid u karakteristike pacijenata sa Kavasakijevom bolešću u našoj zemlji, predlažemo multicentričnu studiju.Ključne reči: vaskulitis, pedijatrija, lečenje, laboratorija