Spontani subkapsularni hematom bubrega kao uzrok akutnog bola u abdomenu- prikaz slučaja - Krunić, Nikola; Petković, Pavle; Jovanović, Filip; Dragičević, Tode; Jelić, Milica; Ilić, Slađana; Vojinović, Radiša (Medicinski časopis, 2025)
Spontani subkapsularni hematom bubrega (SSHB) je potencijalni uzročnik akutnog bola u abdomenu koji ne predstavlja značajni udeo u etiologiji akutnog bola u abdomenu. Prikazujemo slučaj 69-godišnje pacijentkinje koja se javila u hiruršku ambulantu zbog iznenadno nastalog bola u abdomenu, dominantno desno lumbalno. Ultrazvučnim pregledom je uočena heteroehogena promena na konturi desnog bubrega, a zatim je pregledom abdomena kompjuterizovanom tomografijom (CT) potvrđena dijagnoza subkapsularnog hematoma. Anamnestički nije mogao biti utvrđen uzrok hematoma (pacijentkinja navodi samo arterijsku hipertenziju), kao ni laboratorijskim ili CT pregledom.