RADNI STRES , BURN-OUT SINDROM I PSIHOLOŠKE POSLEDICE - Barać, Stevan; Miletić, Jelena; Pantić, Milica; Glišić, Miona; Murić, Nemanja; Fetahović, Ermin (Medicinski časopis, 2025)
Cilj: Cilj ovog istraživanja je bio sagledati značaj i posledice stresa na radnom mestu. Metode: Učinjena je deskriptivna opservaciona studija primenom strukturisanog upitnika (ankete) na uzorku radon aktivne populacije. Istraživanje je sprovedeno na teritoriji Beograda, Srbija, u vremenskom period koji je obuhvatio januar i februar 2023.godine, sa ukupnim brojem ispitanika od 50. Rezultati: Pokazano je da je u ukupnom uzorku najveći broj ispitanika bio ženskog pola i srednje stručne spreme. Većina nije bila zadovoljna uslovima rada i zaradom. Dalje, većina ispitanika je imala neki od somatskih simptoma kao posledicu permanentne izloženosti stresu. Najčešći modalitet za prevladavanje stresa je bio čitanje, potom sledi fizička aktivnost i šoping. Zaključak: Naše istraživanje je pokazalo da hronični stress neminovno dovodi do razvoja somatskih i psiholoških posledica što se apsolutno poklapa sa istraživanjima rađenim u svetu do sada. Veliki broj radon aktivne populacije izgara, a ako ovo traje kroz vreme, dovodi do sindroma izgaranja koji sa sobom nosi hroničnu depresiju kao deterirativnu i po celokupnu ličnost pojedinca devastirajuću konsekvencu. Ključne reči: sindrom izgaranja, stress na radu, hronična depresija