Mogu li inhibitori leukotrienskih receptora sačuvati kognitivne funkcije kod pacijenata sa astmom? Inhibitori leukotrienskih receptora i kognicija - Aleksić, Dejan; Lazarević, Snežana; Suša, Romana; Lazić, Zorica; Čekerevac, Ivan; Tončev, Gordana (Medicinski časopis, 2025)
Uvod: Nedavna istraživanja sugerišu da neuroinflamacija može igrati ključnu ulogu u kognitivnoj disfunkciji koja je posledica starosti. Studije su istraživale uticaj antagonista inhibitora leukotrienskih receptora (LTR) montelukasta, leka koji se obično koristi za lečenje alergija i astme, na rizik od razvoja demencije. Cilj ove studije bio je da se uporede kognitivne funkcije kod pacijenata sa astmom koji su koristili i koji ne koriste montelukast i zdrave kontrole. Metod: U ovoj studiji 50 pacijenata sa astmom (67,34±6,44 godine) (20 korisnika montelukasta i 30 onih koji ne koriste montelukast) je upoređeno sa 50 zdravih u kontrolnoj grupi (68,08±5,95 godina). Svaki učesnik je procenjen Mini mental examination testom (MMSE) i Montrealskim kognitivnim testom (MoCA). Memorijski koeficijenti (verbalni, vizuelni, opšti, odloženo pamćenje i pažnja i koncentracija) mereni su testom Vechsler Memori Scale-Revised (VMS-R). Rezultati: Orijentacija kao poddomen MoCA skale bila je lošija kod pacijenata sa astmom u odnosu na kontrolnu grupu (p=0,048). Pacijenti sa astmom lečeni montelukastom imali su značajno veći MoCA skor (p=0,033) (dominantno zbog odloženog prisećanja) (p=0,044) od pacijenata bez terapije montelukastom. Osobe sa astmom na terapiji montelukastom pokazale su statistički značajno bolje rezultate na MoCA testu (p=0,037) u odnosu na kontrolnu grupu (dominantno zbog pažnje (p=0,032) i odloženog prisećanja (p=0,021)). Zaključak: Montelukast grupa u poređenju sa onima koji ne koriste montelukast imala je bolje rezultate na MoCA (dominantno zbog odloženog povlačenja). Potrebne su studije sa većim brojem učesnika da bi se potvrdio efekat montelukasta na kognitivni status starijih osoba.