USPJEŠNA KARDIOPULMONALNA REANIMACIJA UPOTREBOM DEFIBRILATORA POSTAVLJENOG NA JAVNOM MJESTU – PRIKAZ SLUČAJA - Nikovic, Vuk; Erović, Kenan; Laggner, Anton; Gujaničić, Dušica; Gajić, Vladimir (Medicinski časopis, 2025)
SAŽETAK: Cilj: Rana defibrilacija ritmova koji se mogu defibrilirati povezana je sa poboljšanim preživljavanjem, ali je osiguravanje pravovremenog pristupa defibrilatorima predstavljalo značajan izazov. Do danas, razvoj javnih programa defibrilacije, koji uključuje postavljanje automatizovanih eksternih defibrilatora u javni prostor, bio je glavna strategija za rešavanje ovog izazova. Metode: Prikazan je slučaj 47-godišnjeg muškarca sa akutnim infarktom miokarda i VF. Analizirani su podaci ambulantnog protokola, anamneza i otpusne liste iz hitne pomoći, jedinice intenzivne nege. Rezultati: Pacijent je osjetio mučninu, vrtoglavicu, znojenje. Kćerka ga pronalazi na podu bez svijesti, ne diše. Otpočeo reanimaciji, i pozvana je hitna pomoć. Policija dolazi prva i upotrebljava AED defibrilator. Na monitoru defibrilatora registrje se VF i donijeta je odluka o primeni DC šoka. AED defibrilator isporučuje 5 šokova. Nakon DC šoka, pacijent počinje da diše. Hitna dolazi nakon 6 minuta i nastavlja se sa reanimacijom. Pacijent je prevezen u Urgentni centar. EKG tokom transporta pokazao je sinusni ritam od 100/min sa elevacijom ST segmenta u V1-V5 i depresijom ST segmenta V6. Vitalni parametri tokom transporta (CCS 11, SpO2 90% , krvni pritisak je nemerljiv) Pacijent je intubiran. Terapija Amoidaron amp 150mg/3m: 300mg IV Fentamed amp 0,5/10ml: 0,3 mgIV, Biropehen amp.0,5mg/5ml :0,4mg IV, Rocuroniumbromid kabl.50mg/5ml: 80mg/5ml: 80mg/1mg 0,3 mg IV U Hitnoj pomoći imao je tri epizode ventrikularne tahikardije. Nakon uspješne kardioverzije, pacijent je imao stabilan ritam. Pacijent je pripremljen za PCI, stent na LAD. Nakon katakterizacije, implantacije STENT i stabilizacije, primijenjena je terapijska hipotermija sa Hladnim Ringer laktatom 500 ml na 4°C intravenski. Temperatura je smanjena na 33°C i održavana je 24 sata. Zaključak: Što se prije započne CPR, to je bolji ishod. U prve 3 minute šansa za povratak spontane cirkulacije je 75%. Nakon 4 minute je 40%. Nakon 5 minuta šansa za povratak spontane cirkulacije je minimalna. Ključne riječi: zastoj srca, kardiopulmonalna reanimacija, AED, defibrilacija