Ponovno razmatranje Hilovih kriterijuma: povezivanje istorijskih osnova i savremenih epidemioloških izazova - Ljubenović, Nenad; Nikolić, Vladimir (Medicinski časopis, 2025)
Uzročnost je temelj epidemioloških istraživanja, pružajući okvir za razumevanje odnosa između izloženosti i zdravstvenih ishoda. U svom čuvenom radu iz 1965. godine, Sir Austin Bradford Hill predložio je devet kriterijuma za procenu uzročno-posledičnih veza. Ovi kriterijumi – jačina veze, konzistentnost, specifičnost, vremenska povezanost, biološki gradijent, prihvatljivost, koherentnost, eksperiment i analogija – i dalje predstavljaju osnovne principe moderne epidemiologije. Međutim, njihova primena značajno se razvila u skladu sa napretkom naučnih saznanja, statističkih metoda i dostupnosti podataka. Ovaj rad ponovo razmatra Hilove kriterijume u kontekstu savremenih izazova i mogućnosti u istraživanjima javnog zdravlja. Istražuje suptilne veze između uzročnosti i kvantifikacije rizika, posebno kod hroničnih i multifaktorskih bolesti, gde je direktna uzročnost teško dostižna. Kroz istorijske i savremene primere, rad ilustruje trajnu relevantnost i prilagodljivost Hilovog okvira. Pored toga, naglašava se značaj eksperimentalnih i opservacionih dizajna, integracije naprednih analitičkih tehnika za simulaciju randomizovanih ispitivanja, kao i potreba za balansiranjem između pridržavanja utvrđenih principa i otvorenosti prema novim otkrićima. Ponovnim sagledavanjem Hilovih kriterijuma, ovaj rad ističe njihovu stalnu korisnost u snalaženju u složenostima uzročnosti u brzo razvijajućem naučnom okruženju.