Subepitelno presađivanje vezivnog tkiva za pokrivanje korena: prikaz slučajeva i histološka evaluacija - Menceva, Zaklina; Trajčuleski, Stavre; Markovska Arsovska, Mirjana; Veleska Sevkovska, Daniela; Rusevska, Biljana; Spasovski, Spiro; Popovska, Mirjana (Medicinski časopis, 2025)
Сажетак Циљ. Циљ пародонталне хирургије је да се откривени корен потпуно или делимично покрије у зубима са рецесијом гингиве. Ова корекција је важна са естетске и функционалне тачке гледишта. Пародонтална регенерација је видљива само хистолошком анализом. Хистолошка анализа може открити распоред ћелија уграђених у припој пародонталног ткива. За биопсију је коришћена техника микро пунцх гуме (2 мм). Методе. Три пацијента са рецесијом гингиве лечена су субепителним графтом везивног ткива (ЦТГ) и забележени су клинички параметри и хистолошки резултати. У три случаја добијена је потпуна покривеност експонираног дела корена, а хистолошком анализом утврђено је селективно насељавање лигаментних ћелија које су типичне за формирање везивног ткива у пародонталној регенерацији. Резултате.Хистолошка анализа је показала кератинизовани сулкуларни епител са танким и високим продужецима у везивно ткиво гингиве и спојни епител који се проширио до новог цемента. Уочен је и повећан број крвних судова и ново уметање везивног ткива. Ако је клинички циљ пародонталне хирургије потпуна покривеност рецесије гингиве, онда је циљ на микроскопском нивоу да се добије права пародонтална регенерација. Кључне речи: рецесија гингиве, еластична влакна, колагена влакна, везивно ткиво.