STUDIJA PREVALENCIJE BOLNIČKIH INFEKCIJA U USTANOVI TERCIJARNOG NIVOA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE: Studija prevalencije bolničkih infekcija - Djordjevic, Zorana; Marković, Tijana; Stojković, Milica; Petrović, Ivana; Zornić, Sanja; Marković Denić, Ljiljana; Rakić, Violeta (Medicinski časopis, 2024)
Bolničke infekcije (BI) predstavljaju veliki izazov zdravstvenim sistemima jer dovode do povećanja morbiditeta, produžetka hosptalizacije sa neizvesnim ishodom i povećanja troškova lečenja. Cilj studije: je sagledavanje situacije u pogledu BI u ustanovi tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Metode: Studija prevalencije BI sprovedena je u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac (Srbija) tokom novembra 2022. godine u okviru nacionalne studije. Prema metodu Evropskog centar za prevenciju i kontrolu bolesti, obučeni timovi su prikupili podatke o pacijentima koji su primljeni pre 8 časova ujutru na svim odeljenjima bolnice. Analizirane su varijable na nivou odeljenja i pacijenta. Rezultati: U studiju je uključeno 567 pacijenata, a prevalencija pacijanata sa najmanje jednom BI iznosila je 8,3%, a prevalencija svih BI 8,6%. Najviše prevalencije bile su u jedinicama intenzivnog lečenja za odrasle (34,6%) i pedijatrijske/neonatološke (21,2%). Najčešće su registrovane pneumonije (32,7%), zatim infekcije mokraćnog sistema (28,6), dok su infekcije operativnog mesta i infekcije krvi bile podjednako zastupljene (16,3%). Među 50 izolata bakterija, 24 (48,0%) su bile bakterije iz reda Enterobacterales, slede gram negativni nefermentativni bacili sa 24% (Acinetobacter spp. 14 i Pseudomonas aeruginosa 5 izolata), a 9 (18%) izolata pripadalo je Gram pozitivnim kokama. Izolovani patogeni su pokazali visok stepen rezistencije na ispitivane antibiotike. Multivarijantna logistička regresija identifikovala je sledeće nezavisne faktore rizika za nastanak BI: produženi boravak u bolnici, lošiji McCabe skor, intubaciju pacijanata i primenu antimikrobnih lekova. Zaključak: Studija prevalencije je omogućila brzo sagledavanje osnovnih epidemioloških karakteristika BI u našoj bolnici i pružila je pomoć u definisanju prioriteta za preduzimanje odgovarajućih mera prevencije.