STAVOVI STUDENATA MEDICINE I ZDRAVSTVENE NEGE PREMA OSOBAMA SA INTELEKTUALNOM OMETENOŠĆU – pregled literature - Glamočak, Sandra; Uzelac, Jovana; Aranđelović, Branimirka (Medicinski časopis, 2024)
Paralelno s procesom deinstitucionalizacije, došlo je do promene paradigme u pristupu osobama sa intelektualnom ometenošću (IO) ističući integraciju ove populacije u zajednicu. Uprkos ovim obećavajućim promenama, osobe sa IO doživljavaju i dalje zabrinjavajuće nivoe diskriminacije u sistemu zdravstvene zaštite. Iz perspektive studenata koji se školuju za stručno medicinsko osoblje, sagledavanje stavova ovih studenata prema pružanju zdravstvenih usluga osobama sa IO, od kritične je važnosti, posebno jer se očekuje da osnovne zdravstvene usluge sve više zadovoljavaju zdravstvene potrebe osoba sa IO. Rad ima za cilj pregled literature kako bi se izdvojili faktori koji utiču na formiranje stavova studenata medicine i zdravstvene nege prema osobama sa IO. Podaci iz literature prikupljeni su korišćenjem PubMed, KoBSON i Google Scholar baze podataka. Pristupano je besplatnim punim tekstovima na engleskom i srpskom jeziku. Na osnovu pregleda rezultata istraživanja moguće je identifikovati niz različitih faktora koji ostvaruju pozitivan ali i negativan uticaj na formiranje stavova studenata medicine i zdravstvene nege prema osobama sa IO. Neki od ovih faktora su: pol, godina studija, prethodno iskustvo o osobama sa IO, prethodno znanje o ovoj populaciji. Razmatranje stavova studenata medicine i zdravstvene nege o osobama sa IO je značajno, s obzirom na to da će njihov stav u velikoj meri oblikovati pristup zdravstvenoj zaštiti za ovu populaciju, pored toga stavovi budućih zdravstvenih radnika mogu biti ključni faktor u stvaranju ili suzbijanju nejednakosti u sistemu zdravstvene zaštite za osobe sa IO. Ključne reči: stavovi, studenti medicine, studenti zdravstvene nege, osobe sa intelektualnom ometenošću, zdravstvena zaštita