HIRURGIJA PARAŠTITASTIH ŽLEZDA – RAD ODELJENJA ENDOKRINE HIRURGIJE KLINIKE OPŠTE I GRUDNE HIRURGIJE UKC KRAGUJEVAC - Jakovljević, Stefan (Medicinski časopis, 2024)
Ciljevi: Cilj naše studije bio je da prikažemo naše iskustvo u hirurškom lečenju pacijenata sa hiperparatiroidizmom u bolnici tercijarnog nivoa u zemlji sa srednjim prihodima i ograničenim resursima. Metodologija: Studija je sprovedena kao opservaciona retrospektivna analiza na pacijentima koji su podvrgnuti paratireodektomiji u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac (UKCKG), u periodu od septembra 2018. do septembra 2023. godine. Podaci su prikupljeni iz medicinske dokumentacije i analizirani korišćenjem deskriptivne statistike i odgovarajućih testova za evaluaciju razlika parametara. Svi proračuni su izvršeni koristeći IBM SPSS Statistics for Windows, verzija 23.0. Rezultati: Izvršeno je ukupno 61 paratireodektomija, od toga 7 (11,5%) imalo je komplikaciju, uključujući 3 (4,9%) slučaja seroma i 4 (6,6%) pareze rekurentnog nerva. Primarni hiperparatireoidizam je dijagnostikovan kod 90,2% pacijenata, dok je sekundarni hiperparatireoidizam bio prisutan kod 9,8% pacijenata. Patohistološki, adenom je potvrđen kod 72,1% pacijenata, dok je hiperplazija dijagnostikovana kod 27,9% pacijenata. Analiza je pokazala da je ultrazvučno izmereni volumen paratireoidne žlezde statistički značajno veći u poređenju sa volumenom izmerenim od strane patologa. Takođe, uočeno je da je gornja paratireoidna žlezda češće ekstrahovana kod pacijenata kod kojih je preoperativni nivo kalcijuma bio viši (p=0.015). Kada je u pitanju histološka dijagnoza (adenoma/hiperplazija), nisu uočene statistički značajne razlike između grupa u svim posmatranim parametrima. Komparativna analiza laboratorijskih nalaza pre i posle operacije pokazala je značajno smanjenje nivoa parathormona, kalcijuma i vitamina D, dok je smanjenje fosfora imalo marginalnu statističku značajnost. Zaključak: Hirurško lečenje hiperparatireoidizma je efikasno i sigurno. Hirurzi bi trebalo da budu adekvatno edukovani u referetnim ustanovama kako bi se postigli što bolji rezultati i smanjio broj komplikacija.