POTENCIJALNE INKOMPATIBILIJE U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: PILOT STUDIJA - Nikolić, Božana (Medicinski časopis, 2024)
Uvod. Inkompatibilije lekova mogu kompromitovati bezbednost i efikasnost parenteralne terapije. Cilj ove studije je bio da se identifikuju kombinacije parenteralnih lekova koje se propisuju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da se analizira njihov potencijal za inkompatibilije. Metode. Pilot studija preseka je sprovedena u Domu zdravlja „Novi Sad“. Podaci o pacijentima i propisanim lekovima su prikupljeni iz elektronskih zdravstvenih kartona. Potencijal za inkompatibilije je analiziran na nivou parova lekova a u skladu sa podacima u tri literaturna izvora. Rezultati. Ukupno, 196 parova lekova je identifikovano: 56 (28,6%) je bilo kompatibilno, 16 (8,2%) je bilo inkompatibilno i kompatibilnost je bila nepoznata za 124 (63,3%) para. Među inkompatibilnim parovima, 87,5% (14/16) je bilo propisano za intravensku primenu. Pantoprazol je bio najčešće uključen u potencijalne inkompatibilije. Među parovima nepoznate kompatibilnosti, 80,6% (100/124) je bilo propisano za intramuskularnu primenu i uglavnom su uključivali deksametazon, diklofenak, hidroksokobalamin i diazepam. Zaključak. Uzimajući u obzir učestalost i rizike od potencijalnih inkompatibilija, predlaganje smernica za njihovo izbegavanje bi bilo korisno.