Značaj masnog jastučeta u oralnoj hirurgiji - Ostojić, Mihailo; Pejić, Marija; Oreščanin, Miroslav; Biocanin, Vladimir (Medicinski časopis, 2024)
Masno jastuče obraza koristi se u oralnoj i maksilofacijalnoj hirurgiji za zatvaranje oroantralne komunikacije, zatvaranje većih oroantralnih i oronazalnih defekata, reparaciji kongenitalnih rascepa, pokrivanje koštanih graftova, hirurgiji temporomandibularnog zgloba i u estetskoj hirurgiji. U svakodnevoj oralnohirurškoj praksi, upotreba masnog jastučeta za zatvaranje oaroantralne komunikacije je indikovana kad je prisutna fistula na sluzokoži vestibuluma, široka komunikacija u distalnim predelima bezubog alveolarnog grebena i široka oroantralna komunikacija u predelu trećeg molara i u slučajevima izraženog koronoidnog nastavka donje vilice.