Razlike u dijagnostičkoj snazi STIR i T1W sekvence kod MR nalaza koštane modrice akutno traumatizovanog kolena - Jelić, Đorđe R; Mašulović, Dragan; Milankov, Miroslav; Ristić, Branko; Jakovljević, Vladimir; Vojinović, Radiša (Medicinski časopis, 2024)
Uvod: Povećanje upotrebe magnetne rezonance (MR) kod akutne traume kolena dovelo je do podizanja nivoa svesti o koštanim modricama (KM). Posttraumatske KM su jedini prediktor ranog osteoartritisa. Cilj našeg istraživanja je da utvrdimo način na koji je moguće uočiti i precizno utvrditi lokalizaciju, veličinu i broj KM, pravilnim izborom sekvenci snimanja na MR. Materijal i metode: Retrospektivno su iz lične arhive analizirani MR pregledi kolena obavljeni tokom 2012-2013 godine kod 100 ispitanika sa akutnom povredom kolena, zadobijenom pri sportu. Svi su pregledani u prvih mesec dana nakon traume. Pregledi su obavljeni na MR otvorenog tipa snage 0,3Т. Korišćen je standardni protokol sa sekvencama spin echo T1-weighted u sagitalnoj ravni, fat suppression T2-weighted u sagitalnoj, koronalnoj i aksijalnoj ravni i Short Tau Inversion Recovery (STIR) u koronalnoj ravni. Analizirano je prisustvo i raspored KM. Analizirana je razlika učestalosti nalaza KM u STIR u odnosu na T1W sekvencu i procena vidljivosti KM u obe sekvence. Rezultati: Nalaz KM je uočen kod 51% ispitanika. KM je drugi, posle efuzije, po učestalosti patološki nalaz na MR pregledu kod akutne traume kolena. Utvrdjena je značajna statistička razlika Vilkokson testom (Z=-5,067, p=0,000) izmedju T1W i STIR sekvence što govori da je STIR sekvenca ubedljivo senzitivnija od T1W sekvence za dijagnostiku KM. Zaključak: Zaključeno je da bolju vidljivost KM daje STIR sekvenca u odnosu na T1W sekvencu.