Molecular Investigation of Enterococcal Surface protein (esp)gene of Enterococcus faecalis isolated from endodontic patients - A. Mustafa, Eman; M. AL-Rawi, Amera (Medicinski časopis, 2024)
Ентероцоцци се генерално сматрају пролазним компонентама оралних бактерија које могу бити разлог за неколико оралних и системских инфекција, посебно оних које се односе на инфекције канала зубног корена. Циљ : Сврха актуелне студије била је да се испита појава Ентероцоццал Сурфаце протеина есп у Енероцоццус фаецалис који је изолован од заражених канала корена. Четрдесет узорака прикупљено је од ендодонтских пацијената који су похађали Одељење за конзервативно лечење на Стоматолошком факултету/Универзитету у Мосулу/Стоматолошкој наставној болници. Материјали и методе: Сви узорци су прегледани традиционално коришћењем ХиЦром ТМ Ентероцоццус фаециум Агар базних средњих и биохемијских тестова. 16srRNA секвенцирање је извршено да би се потврдио њихов идентитет помоћу технике ланчане реакције полимеразе. Онда су сви Ентероцоццус фаецалис изолације испитани због постојања есп генског кодирања за протеин ентероцоццал површине помоћу ПЦР напада. Резултати : Од 40 клиничких узорака који су добијени, 31 изолација је препозната као Е. фаецалис традиционалним методама, неочекивано су узгајани и други не-ентероцоцци генера на ХиЦром ТМ Ентероцоццус фаециум Агар базном медијуму. ПЦР производи за прајмере специфичне за секвенце добијене из целе дужине 16S рРНА генске секвенце која припада Е. фаецалис и ПЦР производима за одређени пример есп гена креирали су бендове на позицији 138bp односно 932 бп на агаросе гелу. Овај ген који је у корелацији са агрегацијом ове бактерије на зидовима канала откривен је у великим размерама (91%) из изолације. Закључци : ПЦР ассаy пружа тачну, брзу и осетљивију детекцију Е. фаецалиса. Пронађена је позитивна корелација између есп гена и ентерококних инфекција у каналима корена.