Hipomagnezijemija i dijabetes melitus tipa 2 - Jandrić-Kočić, Marijana C; Todorovic, Nevena; Knezevic, Snezana (Medicinski časopis, 2023)
Hipomagnezemija je relativno čest i nerijetko neprepoznat poremećaj elektrolita u dijabetes melitusu tipa 2. U okviru ovog preglednog rada prikazana je patofiziologija nedostatka magnezijuma u dijabetes melitus tipa 2, njegova uloga u razvoju komplikacija bolesti te učinak suplementacije magnezijumom. Pretraživanje literature je sprovedeno korišćenjem sledećih ključnih reči: magnezijum, dijabetes melitus, komplikacije, suplementacija, u okviru PubMed, Emabase, Scopus, SCIndex i Hrčak za period od 2001. do 2023. godine. Dijabetes melitusu tipa 2 uzrokuje povećano izlučivanja magnezijuma urinom. S druge strane, snižene koncentracije magnezijuma u krvi osoba s dijabetes melitusom tipa dva predisponiraju komplikacije bolesti. Značajan broj randomizovanih, kontrolisanih istraživanja i meta analiza ukazuju na blagotvorno dejstvo suplementacije magnezijuma u kontroli hiperglikemije, dislipidemije i hipertenzije osoba s dijabetes melitusom tipa 2. Rutinsko praćenje i korekcija koncentracije magnezijuma u krvi osoba s dijabetes melitusom tipa 2 mogu pomoći u kontroli i odlaganju komplikacija bolesti. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utrdile čvrste smjernice za kliničku praksu.