Uzroci, posledice i lečenje nedostatka vitamina D kod ljudi - Koprivica, Marko; Kašiković-Lečić, Svetlana (Medicinski časopis, 2024)
Ovu grupu vitamina čine vitamin D2 i vitamin D3, koji se sintetišu u organizmu nekih beskičmenjaka i biljaka, ali i u ljudskom organizmu. Sinteza vitamina D se odvija u koži pod uticajem ultraljubičastih zraka. Vitamin se preko specifičnih proteina prenosi u sve delove tela, gde obavlja brojne uloge. Nedostatak vitamina D je aktuelni problem javnog zdravlja. Nedostatak vitamina D posebno je izražen kod starijih i gojaznih osoba. Nedostatak vitamina D negativno utiče na rad imunog sistema izazivajući neadekvatnu aktivaciju kako urođenog tako i stečenog imuniteta, što rezultira čestim infekcijama. Na primer, nedostatak vitamina D je povezan sa težim kliničkom slikom kod osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Trenutno je nedostatak vitamina D povezan sa porastom koštanih i kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, malignih, autoimunih i alergijskih bolesti.Zbog toga je izuzetno važno blagovremeno utvrditi i ispraviti nedostatak ovog vitamina. Nadoknada se može vršiti delimično hranom, ali i oralnim suplementima, a u težim slučajevima i intramuskularnom primenom .