Association of coronary atherosclerosis with Stutzerimonas stutzeri strains (HaSa1, 2, 3, and 4) biofilm-forming bacteria - Yazan Ismail, Haqy; Abdul Salam Hamid Al-Sultan, Saba (Medicinski časopis, 2024)
Коронарна атеросклероза назива се срчана болест или атеросклероза, што је једна од озбиљних болести чија је стопа почела да се повећава последњих деценија, посебно у земљама у развоју, укључујући Ирак, конкретно у последњих двадесет година примећен је пораст случајева болести коронарне артерије. Ова студија је имала за циљ да идентификује умешаност стутзеримонас стутзери бактеријских сојева у коронарну атеросклерозу. Методе : Прикупљени су узорци пацијената који су подвргнути Перкутаној коронарну интервенцију (ПЦИ); у Мосул Центру за кардиологију и кардиохирургију између 9/10/2022 и 1/3/2023, узорци су добијени коришћењем течности која излази из балона током ангиопластике, затим стављањем узорка балона у транспортне медије (Трyптоне Соyа Бротх), а напредне научне методе су коришћене за идентификацију бактерија, као што су биохемијски тест, систем Витек-2, Скенирани електронски микроскоп (СЕМ), и молекуларне методе засноване на 16S рРНА гену су коришћене за потврђивање идентификације на нивоу врсте. Користећи БЛАСТ софтвер, секвенце базе азота су лоциране и упоређиване са онима у НЦБИ. Резултати : Резултати су показали да су нови сојеви бактерија стутзеримонас стутзери први пут изоловани у случајевима коронарне атеросклерозе, и регистрован је у НЦБИ са именом ( Стутзеримонас стутзери сој HaSa1, С. стутзери сој HaSa2, С. стутзери сој HaSa3, и С. стутзери сој HaSa4). Резултати су такође показали способност ових бактеријских сојева да формирају биофилм, који је дијагностикован директним размазивање узорка балона, као и од размазивања изолованих бактеријских колонија умрљаних мрљом од грама, као и фотографисањем мрља узетих из узорка балона скенирањем електронског микроскопа. Као закључак; изолација нових сојева С. стутзери сојева (HaSa1, 2, 3 и 4) од случајева атеросклерозе и њене умешаности у коронарну атеросклерозу показује се њеном способношћу да формира биофилме који промовишу хроничне запаљиве одговоре.