Interaction of ⅠL-17A (rs2275913-G/A) and ⅠL-17F (rs763780 T/C) Gene variants with acne vulgaris - A. Ennad, Abbas; M. Khadhim, Manal (Medicinski časopis, 2023)
Позадина: Ацне вулгарис је распрострањени дерматолошки поремећај који утиче на пилосебацеоус јединице и има сложену аетиологију, открива упалне и неинфламаторне поремећаје коже. Циљ : Сврха тренутне студије је процена израза ИЛ-17A и ИЛ-17F генског полиморизма код пацијената са вулгарисом акни и њихов однос према озбиљности стања. Методе : Студију је чинило шездесет пацијената оболелих од акни вулгарис који су били консултовани у дерматолошком делу из периода новембар /2022 – март/2023 док се друга категорија састојала од шездесет јединки за које се претпостављало да су здраве које су служиле као контрола. Резултати : Корелација између ИЛ-17A (rs2275913-Г/А) генског полиморфизма и болести вулгариса акни не открива значајну разлику између категорије пацијената и контролне категорије (стр > 0.05) у свим кодоминацијама и рецесивном режиму, али према фактору ризика генотипи АА и Г/А могу се сматрати фактором ризика (ОР = 2,77 односно 2,19) са етиолошким разломком (ЕФ = 0,346 и 0,331). Што се тиче генотипа и алела фреквенција које се тичу ИЛ-17F (rs763780 Т/Ц) СНП, није било значајне статистичке разлике између две групе (п = 0.275). Међутим , истрага ризика указала је да се генотипи ЦЦ и Т/Ц могу сматрати факторима ризика и етиолошким разломцима за вулгарис акни (ОР = 3,42; ОДНОСНО од 1,37) Закључак : АА и Г/А генотипи у ИЛ-17A као и ЦЦ и Т/Ц генотипи у ИЛ-17F могу бити фактор ризика за вулгарис акни.