Идентификација фенола у урину код радника са професионалном изложеношћу - Раичевић, Ема; Миловановић, Нада; Михајловић, Филип; Ђорђевић, Снежана (Medicinski časopis, 2023)
Увод: Услед све веће употребе фенола у различитим индустријама, регион Централне Србије има повећану потребу за токсиколошким анализама. Токсиколошким анализама амбијенталног и биолошког мониторинга, превентивно се спречавају професионална обољеља што је основни циљ свих завода за медицину рада. Циљ: Приказати значај континуираног биолошког мониторинга радника експонованих бензенy, фенолу и фенолним смолама и брзог и лаког детектовања фенола у урину семиквантитативном методом. Материјал и методологија: Истраживање је дизајнирано као аналитичка, опсервациона, ретроспективна студија пресека. Засновано је токсиколошкој анализи концентрације фенола у урину радника и обради документованих резултата из протокола евиденције редовних систематских прегледа ЗЗЗР Застава у периоду од јануара 2018. – децембра 2022. године. Резултати: Статистичком анализом података из протокола пацијената обрађене су вредности фенола у урину код 61 пацијента, од којих је 58 мушког (95%) и три пацијента женског пола (5%). Статистички значајна разлика у концентрацији фенола у урину показана је када су у питању старост (0,03<0,05) и пацијенти мушког пола (0,02<0,05). Закључак: Биолошки мониторинг радника при експозцији фенолу и његовим дериватима, важан је са аспекта професионалне токсикологије. Време експозиције, интериндивиуалне особине пацијента и старост су неки од потадака које је потребно узети у обзир при интерпретацији и интерпретацији резултата. Семиквантитавна метода за одређивање концентрације фенола у урину, показала се као брза, лака и поуздана. Због све веће потребе за анализама фенола, за коначну потрвду концентрације неопходно извршити неку од савременијих хроматографских метода. Кључне речи: фенол, бензен, бифенол А, професионална токсикологија, петрохемијска и војна индустрија, биомониторинг радника.