NUTRITIVNE PREPORUKE TOKOM DUGOTRAJNE PRIMENE GLUKOKORTIKOIDA - Požar, Hajnalka F (Medicinski časopis, 2023)
Glukokortikoidi su veoma efikasni lekovi koji se koriste za lečenje inflamatornih i autoimunih stanja u reumatologiji, pulmologiji i neurologiji. Međutim, korišćenje ovih lekova na dužem vremenskom periodu, ili u visokim dozama nosi rizik od pojave neželjenih dejstava. Većina tipičnih neželjenih dejstava se mogu uspešno sprečiti ili ublažiti adekvatnim nutritivnim stategijama. Povećan apetit i povećanje telesne mase se može korigovati redovnim obrocima i sa izborom svežih, neprerađenih namirnica u skladu sa principima pravilne ishrane. Hipertenzija zahteva smanjenje unosa soli < 3,75 g (1/2 kafene kašike), uz korišćenja drugih začinskih bilja za pripremu obroka. Insulinska rezistencija i povišen nivo šećera u krvi se mogu ublažiti izbegavanjem namirnica bogatih šećerom i preferiranjem složenih ugljenih hidrata (celozrne žitarice, krtolasto i zeleno lisnato povrće, voće). Zbog visokog rizika od osteoporoze, predlaže se dnevno konzumiranje tri posluženja mlečnih proizvoda i konzumiranje ribe u cilju adekvatnog unosa vitamina D. Ipak, dešava se da pacijentima ove preporuke deluju nejasno, prestrogo i zahtevaju podršku i motivaciju, ponavljanje informacija za praktičnu primenu ovih saveta u svakodnevnom životu.