ПРОГНОСТИЧКИ ДОПРИНОС БИДИМЕНЗИОНАЛНОГ НАПРЕЗАЊА ЛИЈЕВЕ ПРЕТКОРЕ КОД ПАЦИЈЕНАТА СА АСИМПТОМАТСКОМ МИТРАЛНОМ СТЕНОЗОМ: О СТАНОВНИШТВУ ТУНИСА - YAAKOUBI, WAEL (Medicinski časopis, 2023)
Позадина: Дводимензионални сој је објективна ехокардиографска техника која омогућава квантификацију деформације миокарда. Циљ овог истраживања био је да се прецизира прогностички допринос деформације леве преткомоде код пацијената са асимптоматском митралном стенозом. Методе: Укључили смо узастопне пацијенте праћене због тешке или умерено тешке реуматске митралне стенозе (МС), асимптоматске, у периоду од јануара 2015. до јуна 2020. године у војној болници у Тунису. Праћени пацијенти су подељени у две групе према једном критеријуму процене који се састоји од: срчаног морталитета, појаве хоспитализације из кардиолошких разлога, појаве атријалне фибрилације (АФ), појаве тромбоемболијског догађаја и потребе за кардиохирургијом или митрална валвулопластика. Резултати: Првобитно је одабрано осамнаест пацијената, али је само 53 праћено, а затим подељено у две групе: 30 пацијената је имало најмање један догађај, а 23 пацијента није имала ниједан догађај према појави главне крајње тачке студије. У униваријантној студији и за конвенционалне ехокардиографске параметре, утврдили смо да ако је површина леве преткомора (ЛАА) већа од 30 цм2 и запремина леве преткомора (ЛАВ) већа од 100 мл/м2, ризик од појаве догађаја се значајно повећава (ЛАА). : 69% наспрам 10%; п = 0,01; ОР = 6,6; 95% ЦИ [1,5-28]) и (ЛАВ: 71,4% наспрам 39%; п = 0,002; ОР = 4; 95% ЦИ [1, 1-13]). Исто за параметре деформације леве преткоморе, и Пеак Атриал Лонгитудинал Страин (ПАЛС) <25% и Пеак атриал Цонтрацтион Страин (ПАЦС) <10% су предвиђали догађаје у униваријантној студији са овим следећим одговарајућим односима шансе (ОР) (ПАЛС: 83 % наспрам 30,4%; п = 0,0001; ОР = 11,4; 95% ЦИ [3-42]) и (ПАЦС: 90% наспрам 47%; п = 0,001; ОР = 9,8; 95% ЦИ [2,3-41]) .У мултиваријантној студији, једини независни параметар појаве догађаја био је ПАЦС <10% (п = 0,013; ОР = 44; 95% ЦИ [2,19-80]). Закључак: ПАЦС има прогностичку вредност код асимптоматске МС јер предвиђа појаву патолошких догађаја код пацијената са асимптоматским