Ektopičan karlični bubreg kod dece - Miolski, Jelena; Marjanović, Jasminka; Stanojević, Sanja; Didić, Nevena; Zdravković, Vera (Medicinski časopis, 2023)
Uvod: Ektopičan karlični bubreg je anatomska anomalija u položaju bubrega. U fazi metanefrosa izostaje njegovo podizanje i rotacija iz karlice u sakralnom delu kičme u lumbalni predeo. Zbog vaskularnih ili drugih abnormalnosti bubreg nedostiže svoj uobičajeni anatomski položaj i zato postaje ektopičan. Pozicija u koju se može smestiti je retroperitonealno, abdominalno, torakalno uz mnogobrojne varijacije. Prikaz slučaja: Muškom odojčetu uzrasta tri meseca je na ultrazvučnom pregledu kukova urađen skrining bubrega. Postojala je pozitivna porodična anamneza kod majke i tetke po majci o postojanju ektopičnog, levog karličnog bubrega, bez komplikacija i pratećih simptoma. Klinički nalaz odojčeta po sistemima je uredan, u telesnoj masi napreduje. Analize urina, biohemije i urinokulture nisu pokazale patološki nalaz. Ultrazvučni pregled pokazuje levu bubrežnu ložu u potpunosti ispunjenu slezinom, bez vizualizacije levog bubrega. U desnoj lumbalnoj loži se nalazi desni bubreg, urednih dimenzija, jasnih ivica i normalne debljine parenhima. Inferiorno od desnog bubrega u predelu desne lumbalne regije, okrenut put unutra nalazi se levi bubreg, urednih ultrasonografskih karakteristika. Mokraćna bešika uredno pozicionirana, normalnih dimenzija i debljine zidova. Odojčetu je savetovan pregled pedijatra nefrologa. Zaključak: Nalaz ektopičnog bubrega kod dece u većini slučajeva prolazi asimptomatski. Neonatalni ultrazvučni skrining kao jednostavna i jeftina metoda u prvim danima postnatalnog života je veoma važan. Potrebno je obratiti posebnu pažnju na moguće pridružene anomalije, kao i na mogućnost eventualnog razvoja komplikacija ektopičnog bubrega zbog čega pacijentima treba savetovati redovno praćenje nefrologa. Ključne reči: ektopičan bubreg, karlični bubreg, odojče, dete.