Kompjuterska pismenost i uticaj zdravstveno-informacionih sistema na rad i kontrolu kvaliteta u sestrinskoj praksi - Aleksopulos, Hristos (Medicinski časopis, 2022)
Sažetak Zdravstveno informacioni sistem uključuje širok spektar proizvoda, tehnologija i usluga kao što su daljinska i mobilna zdravstvena tehnologija, usluge zasnovane na oblaku, medicinski uređaji, uređaji za tele-monitoring, pomoćne i senzorske tehnologije, elektronski zdravstveni kartoni, elektronski medicinski kartoni i druge primene informacionih tehnologija u zdravstvu. Cilj: Utvrditi da li način sticanja informatičkog znanja utiče na kompjutersku pismenost i kako implementacija ZIS-a utiče na rad i kontrolu kvaliteta. Metodologija: Istraživanje je sprovedeno po tipu studije preseka, u populaciji medicinskih sestara. Uzorak je bio sastavljen od 116 ispitanika, koji su dobrovoljno pristali da učestvuju u istraživanju. Rezultati: Ispitanici koji imaju formalno obrazovanje iz informatike pokazali su viši nivo znanja od ispitanika koji to nemaju. Utvrđeno je postojanje statistički značajne razlike u kompjuterskoj pismenosti između ispitanika koji su na različite načine sticali informatička znanja. Oni koji su sebe bolje procenili imaju više skorove na testu znanja. Podaci ukazuju na postojanje statističke značajnosti razlika u zavisnosti od samoprocene sopstvene veštine rada na računaru. Skoro polovina (46,7%) ispitanika smatra da je implementacija ZISa olakšala rad, dok po 26% njih smatra da nije imala uticaja na rad ili je otežala rad. Najveći procenat (59,9%) ispitanika smatra da je zdravstveno-informacioni sistem olakšao kontrolu kvaliteta Zaključak: Način sticanja znanja u najvećoj meri utiče na kompjutersku pismenost medicinskih sestara: medicinske setre koje su imale formalno obrazovanje pokazale su viši nivo kompjuterske pismenosti. Medicinske sestre smatraju da je zahvaljujući implementaciji ZISa značajno poboljšana kontrola kvaliteta pruženih usluga. Većina zdravstvenih radnika u početnim fazama uvođenja, primene i razvoja zdravstvenog informacionog sistema nije imala formalno obrazovanje. Ipak oni su uz podršku institucija dali značajan doprinos implementaciji ZISa u Republici Srbiji.