STRES I ZADOVOLJSTVO ŽIVOTOM KOD ZAVISNIKA OD ALKOHOLA - Barać, Stevan; Vukčević, Branimir; Gutić, Medo; Đorđić, Milan; Safiye, Teodora (Medicinski časopis, 2022)
Cilj. Cilj istraživanja bio je da utvrdimo nivo stresa i zadovoljstva životom kod zavisnika od alkohola, odnosno da ispitamo da li se ispitanici sa dijagnozom zavisnosti od alkohola (F10.2) razlikuju prema nivou stresa i zadovoljstva životom u odnosu na ispitanike iz opšte populacije. Metode. Istraživanje je dizajnirano kao neeksperimentalna, opservaciona studija preseka, i sprovedeno je u periodu od januara do jula 2021. godine, u Univerzitetskom Kliničkom Centru Kragujevac. Uzorak je činilo 80 ispitanika oba pola, starosti od 22 do 36 godina, raspoređeni u dve grupe: kliničku grupu (ispitanici sa dijagnozom zavisnosti od alkohola - F10.2) i kontrolnu grupu ispitanika bez psihijatrijskih bolesti. Rezultati. Istraživanje je pokazalo da kod zavisnika od alkohola postoje klinički značajni i teži simptomi stresa, da su simptomi stresa bili u pozitivnoj korelaciji sa alkoholizmom, i negativnoj sa zadovoljstvom životom. U našem uzorku je povezanost stresa i zadovoljstva životom kod zavisnika bila veoma negativna i vrlo značajna (ρ = - 0.645, p<0.001). U kliničkoj grupi zavisnika od alkohola utvrđena je veoma jaka korelacija (ρ = - 0.907, p<0.001), dok je u kontrolnoj grupi umerena korelacija (ρ = - 0.315, p<0.05). Nije pronađena statistički značajna korelacija skora stresa sa bračnim statusom, kao ni sa radnim statusom, sa nivoom obrazovanja niti sa religioznošću. Zaključak. U našoj studiji je utvrđeno da više vrednosti stresa i niže vrednosti zadovoljstva životom predstavljaju prediktivne vrednosti za mogućnost pojave zavisnosti od alkohola. Ovi nalazi mogu se koristiti kao pomoćni alat za orijentacionu procenu u sklopu uspostavljanja dijagnoze zavisnosti od alkohola, kao i za bolje razumevanje fenomena stresa kod kliničke populacije zavisnika od alkohola u našoj zemlji.