Hipervitaminoza B12 - Koprivica, Marko M; Bjelanović, Jelena (Medicinski časopis, 2022)
Povišene koncentracije vitamina B12 nastaju usled prekomernog unosa ovog vitamina, njegovog povećanog oslobađanja iz jetrinih depoa ili povišenih koncentracija transkobalamina koje nastaju prilikom povećane proizvodnje ili smanjene razgradnje ovog molekula. Najčešća oboljenja koja dovode do hipervitaminoze B12 jesu maligne bolesti i solidni tumori. Kao posledica povišenih koncentracija nastaju akne ili dolazi do pogoršanja već postojećih akneiformnih promena. Mogu se razviti i Rozacea fulminans, alergijske i anafilaktičke reakcije. Cilj rada bio je da se utvrdi efekat povećanih koncentracija vitamina B12 na zdravlje čoveka. U studiji Deneuvila i saradnika povišene vrednosti vitamina B12 zabeležene su kod 12% ispitanika. U studiji Karmela i saradnika visoku kobalanemiju imalo je 14% ispitanika. Rezultati drugih istraživanja pokazuju da je prevalencija visoke kobalanemije 13%, dok se veoma visoka kobalanemija registruje u 7% slučajeva. U multicentričnoj BDOSE studiji učestalost visokog serumskog kobalamina bila je 18%. Povećane koncentracije kobalamina najčešće nastaju kao posledica bolesti, dok su poremećaji usled neadekvatog unosa i predoziranja znatno ređi. Kao posledica hipervitaminoze B12 nastaju akne ili dolazi do pogoršanja prethodno postojećih akneiformnih promena. Osim akni, kao posledica hipervitaminoze mogu se razviti i druga dermatološka oboljenja (Rozacea fulminans, dermatitis), zatim alergijske i anafilaktičke reakcije.