Неинвазивни метод терапије хипоплазије зуба бочне регије: Приказ случаја - Veličković, Milica (Medicinski časopis, 2022)
Аномалије глеђи и дентина су последица различитих етиолошких узрока, наследних и епигенетских фактора, чинилаца средине и настају њиховим удруженим деловањем. Урођене неправилности структуре глеђи се у литератури описују као дефекти глеђи настали услед негативних дејстава на глеђни орган. Хипоплазија глеђи је квантитативни поремећај у таложењу глеђи током секреторне фазе и каракетерише се недостатком глеђи, док је хипоминерализација глеђи квалитативни поремећај услед некомплетне минерализације и матурације глеђи, кога прати порозност чврстих зубних ткива и опалесцентна боја зуба. Учесталост хипоплазија глеђи процењује се на око 15,1%. Клинички, хипоплазије представљају ризик за настанак каријеса, осетљивост зуба, ерозија и утичу на естетски изглед пацијента са психолошком конотацијом. Раном дијагнозом, правовременим превентивим методама и пратећим минимално инвазивним ресторативним третманом, могу се санирати аномалије и спречити могуће компликације.