PRVI POTVRĐENI SLUČAJ DELTA VARIJANTE SARS-COV-2 U SRBIJI - Opancina, Valentina D; Lara Bohoyo, Jorge Juan; Alcazar Perez, Christina; Todorovic, Ana; Opancina, Miljan; Radojevic Marjanovic, Ruzica; Vojinovic, Radisa (Medicinski časopis, 2021)
Teški akutni respiratorni sindrom koronavirus 2 je beta-korona virus grupe 2B koji pripada porodici Coronaviridae. Delta varijanta, koja se pojavila u indijskoj državi Maharaštri u decembru 2020, danas je najzastupljenija varijanta i sastoji se od 3 podtipa, B.1.617.1, B.1.617.2, B.1.617.3. Brzina prenosa Delta varijante je 50% -60% veća od Alpha varijante i upravo ovaj tip korona virusa trenutno zabrinjava svetsku populaciju. U ovom radu predstavljamo slučaj prvog registrovanog pacijenta sa Delta varijantom COVID-19 u Srbiji.