ХЕМОДИНАМИКА ФЕМОРО-ПОПЛИТЕАЛНЕ „BY-PASS“ ХИРУРГИЈЕ МЕТОДОМ АНАЛИЗЕ КОНАЧНИХ ЕЛЕМЕНАТА - Sekulić, Dragan; Tomić, Aleksandar; Milašinović, Danko; Nikolić, Dalibor; Paunović, Dragana; Miladinović, Uroš; Sekulić, Igor; Savic Sekulic, Maja; Milev, Boško (Medicinski časopis, 2021)
Увод. Феморо-поплитеални „by-pass“ индикован је у одмаклом стадијуму периферне артеријске оклузивне болести. Индикације за оперативно лечење се постављају на основу клиничке слике, „ankle-brachial index“-a и ангиографског налаза. Методом анализе коначних елемената могу се на основу скенерске аниографије направити тродимензионални модели на којима можемо мерити различите физичке величине и израчунавати вредност „ankle-brachial index“-a. Циљ рада. Приказати хемодинамику артерија методом анализе коначних елемената на основу преоперативне и постоперативне скенерске аниографије као и физичке величине које се на овај начин могу мерити. Материјал и метод. У овом приказу представљена је хемодинамика феморо-поплитеалног „by-pass“-a на преоперативном и постоперативном моделу. На моделима добијеним анализом коначних елемената приказани су: притисак, смичући напон, брзине и струјнице. Притисак, односно „ankle-brachial index“-и су поређени са вредностима мереним на пацијенту, а остале три величине су поређене преоперативно и постоперативно. Резултати. Постоперативно су измерене веће вредности притиска и „ankle-brachial index“-a на пацијенту и на моделима. Вредности приказане на моделима у значајној мери су у корелацији са вредностима мереним на пацијенту. Вредности смичућег напона и брзина се смањују, на постоперативним моделима. Струјнице показују доминантну предњу тибијалну артерију. Закључак. Вредности физичких величина мерених на пацијенту и на моделима добијених методом анализе коначних елемената корелирају у значајној мери. Oдређене физичке величине могле би указати на „слабе тачке“ одређеног модела.