Prikaz slučaja melanoma rektuma nakon kolorektalne hirurgije u hemoroidu: Prikaz slučaja melanoma rektuma - Selaković, Vladimir; Ranisavljević, Milan; Vasiljević, Tijana; Stoiljković, Bratislav; Kukić, Biljana (Medicinski časopis, 2021)
Uvod: Anorektalni melanoma je agresivan i redak tumor. Cilj ovog prikaza slučaja je da prezentuje izuzetno redak slučaj anorektalnog melanoma koji je bio lokalizovan u hemoroidu. Prikaz slučaja: Pacijentkija M.K. stara 69 godina lečena je na Institutu za onkologiju Vojvodine zbog patohistološki verifikovanog melanoma anorektuma (S100, HMB45 I Melan A pozitivan) lokalizovanog u hemoroidu. Operativno lečenje sastojalo se od široke lokalne ekscizije. Tri meseca nakon operacije dolazi do razvoja sekundarnih depozita na mestu kolorektalne anastomoze, želucu, plućima i mozgu. Analizom tumorske DNK polimeraza lančanom reakcijom nije pronađena mutacija BRAF V600 gena. Pet meseci nakon operacije pacijentkinja je živa i na suporativnoj i simptomatskoj terapiji. Zaključak: Uprkos malom broju slučajeva, uvek bi trebalo da razmišljamo o anorektalnom melanomu kod nespecifičnih anorektalnih lezija u prvom redu kod hemoroida.