MERENJE NIVOA ZADOVOLJSTVA LEKARA I FARMACEUTA MEĐUSOBNOM PROFESIONALNOM SARADNJOM - Švonja Parezanović, Gordana (Medicinski časopis, 2014)
Zdravstveni sistem je veoma složen sistem, a ishod lečenja pacijenata zavisi od zdravstvenih radnika iz više disciplina od kojih se zahteva da međusobno sarađuju. Cilj ovog istraživanja je da se proceni stepen zadovoljstva profesionalnom saradnjom između farmaceuta i lekara, uz analizu mesta zaposlenja, pola i godina iskustva. Istraživanje je sprovedeno anonimnim anketnim upitnikom na teritoriji Novog Sada u toku februara 2013. godine. Anketirano je ukupno 112 farmaceuta i lekara. Zadovoljstvo međusobnom saradnjom procenjivalo se skalom od 1 do 5. Ukupna ocena zadovoljstva saradnjom između farmaceuta i lekara iznosi 3.68 Lekari su zadovoljniji saradnjom sa farmaceutima, nego farmaceuti sa lekarima. Ocena zadovoljstva lekara u saradnji sa farmaceutima iznosi 3.75, a farmaceuta 3.58 u saradnji sa lekarima. Najnezadovoljniji saradnjom su farmaceuti zaposleni u državnim apotekama, koji su svoje zadovoljstvo ocenili ocenom 3.12, a najzadovoljniji lekari koji rade u privatnoj praksi sa ocenom 4.33. Na osnovu celokupnih prikupljenih podataka može se zaključiti da je potrebno poboljšati saradnju između lekara i farmaceuta, što bi dovelo do veće motivacije zaposlenih, a time i do poboljšanja zdravstvene zaštite pacijenta.