Gliomatoza mozga - azanjac, ana d (Medicinski časopis, 2013)
Gliomatoza cerebri (GC) predstavlja poseban nozološki entitet među drugim glijalnim tumorima centralnog nervnog sistema (CNS) I klasifikuje se kao difuzni infiltrativni neuroepitelni tumor, koji zahvata najmanje dva moždana režnja. Termin gliomatoza cerebri prvi je predložio Nevin 1938. godine. Od tada je u literaturi opisano samo oko 300 slučajeva Prikazujemo pacijentkinju staru 59 godina čijom kliničkom slikom su dominirali simptomi I znaci brzo progresivne demencije I parkinsonizma. Nalaz na magnetnoj rezonanci ukazivao je na postojanje gliomatoze, a definitivna dijagnoza postavljenja je MR spektroskopijom: metabolički profil odgovara gliomatozi. Terapijski izbor, obzirom na ekstenzivnost promene, bila je radioterapija. Nakon mesec dana od postavljanja dijagnoze usledio je letalni ishod. U literaturi su do sada opisana samo četiri slična slučaja. Ključne reči: gliomatoza, demencija, parkinsonizam