NOVI LEKOVI - ZNAČAJ SLUČAJNOG OTKRIĆA - Đurić, Larisa; Milanović, Maja; Milošević, Nataša; Milić, Nataša (Medicinski časopis, 2021)
Ključni elementi serendipiti otkrića su sreća i razmišljanje. Proces otkrića uključuje prepoznavanje potencijala zapažanja na osnovu znanja i iskustva. Slučajna otkrića česta su u polju biomedicinskih nauka. Značajan broj lekova je rezultat serendipiti okolnosti. Antimikrobni agensi, lekovi koji deluju na centralni nervi sistem i antineoplastici su grupe lekova koje su imale najviše benefita od serendipiti otkrića. Osim u tradicionalnom, iracionalnom pristupu dizajnu lekova, slučajna otkrića nisu zaobišla ni neke od savremenih pristupa poput strategija drug repositioning-a i razvoja multi-tagret antitumorskih agenasa. Slučajna otkrića novih lekova mogu se podeliti na laboratorijska i klinička, u zavisnosti od toga u kojoj etapi razvoja leka i pod kojim okolnostima je došlo do spoja nepredviđenih događaja i znanja i sposobnosti istraživača. Otkriće novog leka zahteva izvrsnost u nauci u kojoj prosvećenost, sloboda i otvorenost uma istraživača da deluje, kritički razmišlja, rizikuje i izaziva dogme imaju ključno mesto.