Redak uzrok rekurentnih hemoptizija - Meta Jevtović, Ivana; Suša, Romana; Đokić, Bojan (Medicinski časopis, 2021)
Plućne arteriovenske malformacije su redak poremećaj plućne vaskularizacije. Opisaćemo uzrok rekurentnih hemoptizija kod bolesnika kod koga je dijagnostikovana AV malformacija u kasnom životnom dobu. Bolesnik star 68 godina četiri puta je bio hospitalizovan u Klinici za pulmologiju, Klinički centar Kragujevac zbog rekurentnih hemoptizija. Bronhoskopskim pregledom nisu uočeni znaci krvarenja, niti novotvorina u lumenu bronha. MSCT grudnog koša nije pokazao bronhiektazije kao mogući uzrok hemoptizija. Kontrolni MSCT grudnog koša je bio bez evolutivnosti u odnosu na prethodni. Aprila 2019.godine u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu ponovljena je bronhoskopija čiji je nalaz bio uredan, a pregled je završen eksploracijom. Učinjena je selektivna angiografija gde je uočen levostrani AV šant. S obzirom da je dijametar leve bronhijalne arterije bio manji od 2mm nije bilo moguće plasirati mikrokateter radi embolizacije, hemostaza je učinjena manualnom kompresijom u trajanju od 10 minuta. Nakon šestomesečnog praćenja nisu bile registrovane komplikacije kod bolesnika. Metod izbora za dijagnozu plućnih arteriovenskih malformacija je bronhijalna angiografija, dok druge radiografske metode nisu pouzdane. Embolizacija je metod izbora za lečenje ovih poremećaja.