INTOLERANCIJA LAKTOZE KOD DECE I ODRASLIH - Pavlović, Momčilo (Medicinski časopis, 2021)
Laktoza je disaharidaza koja se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Deca i odrasli sa intolerancijom laktoze nisu u mogućnosti da tolerišu značajniju količinu laktoze usled nedostatka enzima laktaze. Intolerancija laktoze se može ispoljiti u tri oblika: primarni oblik intoleranije, sekundarni i adultni oblik. Upotreba mleka u ishrani kod takvih osoba može dovesti do tegoba koje se ogledaju pojavom iritabilnog kolona. U osoba sa intolerancijom laktoze u simptomatologiji dominiraju kolike, čujna peristaltika, pojačana flatulencija i meteoritam. U cilju dijagnostikovanja poremećaja koristi se detaljna anamneza, dijagnostička eliminacija laktoze iz ishrane, laktoza tolerans test, vodonik izdisajni test i gensko ispitivanje. U nedostatku odgovarajućih testova, kod pacijenata sa sumnjom na primarni adultni tip hipolaktazije bi se mogao primeniti dijagnostički pristup kao kod sumnje na postojanje nutritivne alergije. Osnovu terapije čini dijeta sa restrikcijom laktoze uz potrebu fermentisanih mlečnih proizvoda. U slučaju eliminacije mleka i mlečnih proizvoda, pogotovo kod dece je potrebno obezbediti adekvatnu suplementaciju sa D vitaminom i kalcijumom.