LOKALNI VODIČ ZA PRIMENU LEKOVA KOD PACIJENATA OBOLELIH OD COVID-a 19 : LOKALNI VODIČ ZA PRIMENU LEKOVA KOD PACIJENATA SA COVID-om 19 - Janković, Slobodan; Pavlović, Katarina; Vukićević, Vladimir; Gavrilović, Jagoda; Folić, Marko M.; Čanović, Predrag; Marjanović, Ružica; Mojsilović, Slavica; Stevanović, Nebojša; Rosić, Nikola (Medicinski časopis, 2020)
Cilj. U Republici Srbiji do danas nije bilo vodiča za primenu lekova kod pacijenata obolelih od COVID-a 19 koji su autorizovani i publikovani u stručnoj ili naučnoj literaturi, ili su dostupni na zvaničnim internet stranicama Ministarstva zdravlja odnosno ustanova zdravstvenog karaktera. Cilj ovog rada je da prikaže lokalni vodič za primenu lekova kod pacijenata sa COVID-om 19, kao i postupak njegove izrade i usvajanja. Metode. Predlog vodiča je izradila radna grupa na osnovu rezultata sistematskog pretraživanja medicinske literature i provere kvaliteta pronađenih publikacija iz kategorije “vodiči kliničke prakse”. Predlog radne grupe je razmatran i usvojen na sednicama Komisije za lekove i Komisije za kvalitet Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac. Rezultati. Preporuke vodiča su gradirane prema tipu pacijenata, i sve imaju isti stepen, kao i isti kvalitet dokaza na kojima su zasnovane. Tipovi pacijenata su formirani prema težini oboljenja i potrebi za respiratornom potporom, kao i prema riziku za razvoj sekundarne bakterijske infekcije. Zaključak. Lokalni vodič za primenu lekova kod pacijenata obolelih od COVID-a 19 je izrađen i usvojen u kratkom vremenskom roku, primarno zbog potrebe za njegovom hitnom primenom. Revizija ovog vodiča je planirana nakon 6 meseci od datuma njegovog usvajanja.