Analiza uspeha lečenja obolelih od šećerne bolesti tip 2 u Specijalnoj bolnici “Merkur” - Babić Prvulović, Marijana M (Medicinski časopis, 2013)
Cilj rada. Analiza uspeha lečenja obolelih od dijabetesa tipa 2 u Specijalnoj bolnici Merkur u toku destetodnevnog boravka u okviru programa Edukacije i prevencije komplikacija. Metode. Istraživanje je obuhvatilo 126 pacijenata obolilih od dijabetesa koji su bili na desetodnevnom lečenju u periodu od januara do maja 2012. godine. Parametri na osnovu kojih su pacijenti podeljeni u grupu A sa poboljšanjem i grupu B bez poboljšanja su : aktuelne vrednosti gikemija u početnom i završnom profilu, srednje vrednosti glikemije u profilu i glikemijske varijabilnosti. Statistička obrada podataka vršena je studentovim t testom, Mann Whitney U testom , h² testom. Rezultati: Analizom početnog profila registruje se statističko visoko značajne razlike vrednosti glikemija stim što su te vrednosti veće u grupi pacijenata kod kojih je registrovan pozitivan efekat lečenja . Verovatnoće iznose: p< 0,05(7h) p<0,001(10h) , p< 0,001(12h), p<0,05 (14h), p<0,05 (18h,) p< 0,05 (21h), p< 0,05 (24h), p< 0,001 (03h) . Dobijena je značajna statistička razlika između srednjih vrednosti glikemije u prvom profilu (MBG1 P<0,001) i prosečnog odstupanja od srednje vrednosti glikemije u prvom profilu (MAGE1 P<0,05.) Analizom glikemija u profilu na kraju lečenja mogu se uočiti niže prosečne vrednosti glikemija i u grupi A ali bez statistički značajne razlike. Statističku značajnost ima sniženje glikemijske varijabilnosti u drugom profilu (MAGE 2 p< 0,05) . Statistička značajnost je utvrđena i u razlici srednjih vrednosti oba profila (RMBG ) i razlici (RMAGE) oba profila u grupi A i B. Zaključak. Bolji efekat se postiže kod pacijenata sa početnom lošijom glikoregulacijom tj. većim vrednostima MBG i MAGE. Ključne reči: diabetes, glikoregulacija, glikemijska varijabilnost