MILER FISEROV SINDROM - azanjac, ana d (Medicinski časopis, 2013)
Miller- Fisher sindrom (MFS) јe akutna demijelinizaciona polineuropatija koja se karakteriše oftalmoplegijom, ataksijom i arefleksijom. Predstavlja varijantu Guillain Barre-ovog sindroma. МFS je retko neurološko oboljenje, čini 5% pacijenata sa GBS. U našem radu prikazali smo dvadesetčetvorogodišnjeg pacijenta muškog pola čiju kliničku sliku karakteriše: oftalmoplegija, diplegija facijalnog nerva, bulbarba pareza, arefleksija i ataksija. Lumbalnom punkcijom je utvrđena albuminocitološka disocijacija. Pacijent je lečen imunomodulatornom terapijom u vidu intravenskih imunoglobulina, a nakon toga dugotrajnom fizikalnom terapijom. Nakon godinu dana od pojave prvih simptoma došlo je do potpunog oporavka pacijenta. Ključne reči: Miller-Fisher sindrom, oftalmoplegija, ataksija, arefleksija.