TERAPIJA I PROTOKOLI PRAĆENJA GESTACIJSKIH TROFOBLASTNIH BOLESTI - Milovanović, Dragan R. (Medicinski časopis, 2012)
Gestacijske trofoblastne bolesti (GTB) obuhvatajuinvazivnu, hidatiformnu molu, horiokarcinom i tumorplacentnog ležišta. Sve forme mogu da perzistiraju ali i dametastaziraju lokalno kao i u udaljena tkiva i organe.Njihova retkost nameće imperativ da se ovi pacijenti leče uspecijalizovanim centrima. Izbor terapije zavisi od vrstetumora, da li je isti metastazirao, kao i od opšteg stanjapacijenta. Benigne mole leče se hirurški, evakuacijommaterice ili histerektomijom uz kontinuirano praćenjehumanog horionskog gonadotropina. Iako su sukcionadilatacija i evakuacija prvi izbor u lečenju, histerektomija jeprimenljiva kod starijih pacijentkinja koje su završile svojureprodukciju. Kod malignih formi hemioterapija je tretmanizbora, dok hirurgija i radioterapija kao dodatne metodepoboljšavaju stopu preživljavanja. Histerektomija možesmanjiti količinu potrebne hemioterapija kod GTB niskogrizika, dok su hirurške resekcije, uključujući histerektomiju,plućne resecije i druge ekstirpativne procedure odneprocenjive vrednosti u lečenju pacijentinja saperzistentnim oblikom bolesti. Ukupna stopa izlečenja kodGTB je preko 90%. Većina obolelih žena može da se izleči iočuva svoju reproduktivnu sposobnost, ukoliko je inicijalnolečenje i praćenje bolesnica pravovremeno i primereno.Ovim radom načinjen je prikaz mogućih terapijskihmodaliteta GTB, kao i protokol praćenja njihovih efekata